Kategóriák

Fagyasztott húsok - BARF (átvétel az üzletben)

Kézműves termékek gazdiknak

Kutyáknak

Cicáknak

Ferplast termékek-kutya, cica, kisemlős

Kisemlősöknek

Madaraknak

Halaknak és teknősöknek

Takarmányok

Top termékek

Marha nyesedék 1 kg

Marha nyesedék 1 kg Ár: 1 190 Ft
Új

Marhamáj 1 kg

Marhamáj 1 kg Ár: 545 Ft
Új

MIÉRT FONTOS KEDVENCEINK FOGAINAK ÁPOLÁSA?

2016.01.30.

MIÉRT FONTOS KEDVENCEINK FOGAINAK ÁPOLÁSA?

Felelősségteljes állattartóként fontos, hogy gondoskodjunk kedvencünk dentálhigiéniás ellátásáról is, hiszen legyen szó kutyáról vagy macskáról, négylábú barátainkat épp úgy veszélyeztetik a fogakat és szájüreget érintő betegségek, mint az embereket.

Kedvenceink fogain kialakuló lepedék eltávolításáról rendszeresen gondoskodni kell, mielőtt az fogkővé alakulna, ha ezt nem tesszük, akkor különböző baktériumok könnyebben telepednek meg a fogak tövénél, ez pedig ínygyulladáshoz, fogínysorvadáshoz, foggyökér gyulladáshoz, foghulláshoz és egyéb kellemetlen betegségekhez vezethet. A fogak megbetegedéseit sokan alábecsülik, de fontos tisztában lenni vele, hogy ezek belső szervi (szív, vese, légutak) betegségekre is hatnak, sőt, akár okozóik is lehetnek.A fogápolás történhet kifejezetten kedvenceknek kifejlesztett fogkefével és fogkrémmel, de ezek rendszeres használata előtt hozzá kell szoktatnunk kedvencünket a használatukhoz, meg kell szokniuk a fogkrémek ízét. Egyáltalán nem ajánlott emberek számára készített fogkrémekkel próbálkozni, ezek olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek árthatnak kedvenceinknek, ezért érdemes kifejezetten számukra kifejlesztett termékeket használni.

A fogkeféhez szoktatás hosszadalmas folyamat, de szerencsére más mód is választható. A legtöbb kisállat-kereskedésben kapható táptartó játék, melyek között akad olyan, ami speciálisan a fogakra lerakódó lepedék eltávolítására kialakított formával rendelkezik.

Ugyancsak hasznos eszköz a fogkőképződés elleni harcban a fogak tisztítására kialakított ízletes jutalomfalat, hiszen miközben kedvencünk a falatok szétrágásával foglalatoskodik, egyúttal saját fogait is tisztítja. Nem hiába kötődik az említett módszerekhez az ízletes étel, hiszen kedvenceink fogait úgy a legkönnyebb tisztítani, ha ők maguk is élvezik a folyamatot.

A rendszeres fogápolás mellett ugyanakkor ajánlott minden évben legalább egyszer szakértővel megnézetni négylábú barátunk fogait, aki szükség esetén a már kialakult fogkövet is eltávolíthatja. Ezeket az ellenőrzéseket nyugodtan időzíthetjük az általános éves állatorvosi vizsgálattal egy időre, ne csak akkor keressük meg a szakembert, mikor már előrehaladottabb betegség alakult ki.

 

Forrás: http://www.gondosgazdik.hu/2012/04/19/fogapolas/

             https://www.avma.org/Events/pethealth/Pages/February-is-National-Pet-Dental-Health-Month.aspx

vissza

Hozzászólások