Kategóriák

Fagyasztott húsok - BARF (átvétel az üzletben)

Kézműves termékek gazdiknak

Kutyáknak

Cicáknak

Ferplast termékek-kutya, cica, kisemlős

Kisemlősöknek

Madaraknak

Halaknak és teknősöknek

Takarmányok

Top termékek

Marha nyesedék 1 kg

Marha nyesedék 1 kg Ár: 1 190 Ft
Új

Marhamáj 1 kg

Marhamáj 1 kg Ár: 545 Ft
Új

KISTESTŰ KUTYÁK JELLEMZŐ BETEGSÉGEI

2016.05.03.

KISTESTŰ KUTYÁK JELLEMZŐ BETEGSÉGEI

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a kistestű kutyákkal kevesebb a gond: kevesebbet esznek, kisebb a mozgásigényük, lakásban tartva nem csinálnak olyan hatalmas rumlit, mint nagyobb méretű társaik, és így összességében kisebb anyagi terhet is jelentenek. Általánosságban ez valóban így van.

Ezért is lehet, hogy hazánkban egyre népszerűbbek a kisméretű ebek, ugyanakkor pontosan emiatt fontos beszélni a leginkább ezeket a fajokat érintő egészségügyi problémákról.

Mini kutyáknál – elsősorban a csivaváknál és yorkshire terriereknél – a születést követően vízfejűség jelentkezhet, mely súlyosságától függően, akár néhány hét alatt a kutyus halálhoz is vezethet. A vízfejűség, avagy hidrokefália, kezelése drága és sajnos gyakran eredménytelen is, kevés vízfejűségben szenvedő kutya él két évnél tovább.

A hidrokefáliánál sokkal gyakrabban fordulnak elő ortopédiai problémák a kistestű kutyáknál. Ilyen például az örökletes hajlam a térdkalácsficamra, mely hatására a térd porcai elkopnak és a túlterhelés miatt szalagszakadás is bekövetkezhet. De ugyanilyen örökletes jellegű a csípőízületet érintő betegség, mely egyoldali, hátulsó végtagi sántaságot okozhat.

A mini kutyák alkarcsontjai kifejezetten sérülékenyek, már kisebb magasságról leugorva is csonttöréshez vezet egy rosszul sikerült földet érés, melyet szinte kizárólag műtéti beavatkozással lehet gyógyítani. A növekedés szakaszában történő tudatos, optimális táplálással hozzájárulhatunk kutyánk csontozatának megerősödéséhez, így csökkentve az esélyt az ilyen sérülések megszerzésére.

vissza

Hozzászólások