Kategóriák

Fagyasztott húsok - BARF (átvétel az üzletben)

Kézműves termékek gazdiknak

Kutyáknak

Cicáknak

Ferplast termékek-kutya, cica, kisemlős

Kisemlősöknek

Madaraknak

Halaknak és teknősöknek

Takarmányok

Top termékek

Marha nyesedék 1 kg

Marha nyesedék 1 kg Ár: 1 190 Ft
Új

Marhamáj 1 kg

Marhamáj 1 kg Ár: 545 Ft
Új

Jön a szilveszter, jönnek a petárdák!

2013.12.31.

Jön a szilveszter, jönnek a petárdák!

Évről évre visszatérő probléma szilveszter táján, hogy a napokon át tartó petárdázást, tűzijátékot nagyon sok kutya rosszul viseli.

Képesek annyira pánikba esni, hogy akár magukban, akár környezetükben kárt tesznek. A kinti kutyák például (érdekes módon nagyon sok, egyébként bátor házőrző is) darabokra kaparják a bejárati ajtót, illetve a legrosszabb esetben elszöknek, világgá mennek. Miután a változó, szigorodó rendelkezések dacára a ’durrogás’ idén sem fog elmaradni, felmerül a kérdés, hogy a gazdi mit tehet ezek megakadályozása érdekében.

Mi tehetünk megelőzésként?
A legnehezebb, legidőigényesebb módszer az, ha előre gondolkodva, megpróbáljuk fiatal kutyánkat hozzászoktatni a tűzijátékkal járó hangokhoz. Lényege, hogy kutyánk a hanghatásokhoz pozitív élményt csatoljon, ezért ilyenkor azonnal menjünk ki hozzá, és foglaljuk le játékkal, tereljük el a figyelmét. Babusgatni, dédelgetni ilyenkor sem szabad, mert ezzel csak ’jutalmazzuk’ viselkedését és megerősítjük abban, hogy nem ok nélkül fél. A petárdázások miatt ebben az időszakban még az ehhez nem szokott kutyákat is célszerű nyakörvvel, pórázzal sétáltatni.
Ha ezt nem tudjuk megtenni erre az időre engedjük be kutyánkat akár a lakásba, akár más olyan védett helyre (pl. garázsba), ahol a petárdázás nem hallatszik annyira és biztonságban érezheti magát.
 

Mit tehetünk, ha kutyánk elszökött?
A megszökött kutya megtalálását nagyban megkönnyíti, ha bármilyen módon azonosítani lehet, illetve megtudható gazdájának kiléte.
Legegyszerűbb, ha a kutya nyakörvére egy olyan bilétát rakunk, amelyen szerepel címünk, telefonszámunk, így kedvencünk megtalálója vissza tudja juttatni őt hozzánk. Azonban mindig fennáll annak a lehetősége, hogy ez a biléta elveszik, leszakad.
Ez nem történhet meg, ha kutyánkat chippel látjuk el. Ez a bőr alá ültethető pici kapszula egy olyan egyedi azonosítót (’személyi számot’) tartalmaz, amely speciális készülékkel könnyedén leolvasható. A chippel ellátott kutyák és gazdáik adatai bekerülnek egy internetes adatbázisba, így az eredeti gazda adatai könnyedén kideríthetők. 
Előfordulhat, hogy kutyánkat befogták:

Ma már az interneten is több oldal létezik, ahol elveszett kutyákat kereshetünk, illetve talált kutyákat jelenthetünk be:
www.elveszettkutyak.hu
(ha nincs netelérése: 06-29-351-537)
www.kutyakereso.hu
(info@kutyakereső.hu vagy SMS: 06-20-911-2121)
www.zoldmagazin.hu
(itt megtalálható sok budapesti és pest megyei állatmenhely és állatvédő egyesület elérhetősége)

Reméljük tanácsainkkal is hozzájárulhattunk ahhoz, hogy kedvencükkel együtt, békésen, izgalmaktól mentesen ünnepelhessenek.

Forrás: http://www.murmuczok.hu

vissza

Hozzászólások